MAGAZINE

Naemi Gustavsson - Funktionsinspirerad design som inbjuder till nya upplevelser

April 2018

Design | Funktionsinspirerat

Swedish Fashion Talent-nominerade Naemi Gustavsson tillverkar funktionsinspirerat herrmode, som med sina genomtänkta detaljer inbjuder till att uppleva plaggen på nya sätt.

naemi gustavsson fashion week

Berätta om bakgrunden till att starta ett eget märke.

Efter mina studier vid konstakademins designskola i Köpenhamn började jag med att frilansa lite för andra. Men jag insåg snart att jag ville göra något eget istället. Framför allt ville jag bygga vidare på mitt koncept från Mastersarbetet, där jag jobbade mycket med att utforska hållbarhet och funktion. Bland annat tittade jag på hur manliga konsumenter attraheras av funktionsdesign och materialnörderi och hur man kan applicera detta för att skapa värde i ett plagg.


Hur kommer det sig att det blev herrmode?

I grunden har det nog med att göra att det passar min egen stil och estetik. Jag har alltid intresserat mig för herrkläder och kunde som tonåring mycket väl köpa herrplagg istället för att handla på damavdelningen. Det är först lite senare som jag kommit på att koppla ihop det med min verksamhet idag. Herrmode är mer konstruerat och inrutat än dammode och det blir ett intressant sätt att begränsa sig själv: å ena sidan jobbar man inom den ram som finns, å andra sidan undersöker man hur man kan pusha gränserna och utveckla normen.


Du influeras av hållbarhet och funktionella plagg – berätta mer.

Det är en lång historia som började någonstans när jag besökte min släkt och min farbror, som bor i Lappland. Där uppe finns det en anda av funktion och att reda sig själv i hur man lever. Denna idé tog jag med mig till min design och utvecklade konceptet med funktion: hur funktion kan vara som en trigger som gör att man utforskar plagget ytterligare. Till exempel genom att öppna en dragkedja eller undersöka en detalj. På det sättet kan funktion öppna upp för en ny och större upplevelse av det man har på sig. Sedan jobbar jag mycket med Ecocert-material och återvunna material, bland annat i samarbete med ett väveri i Borås.


naemi gustavsson fashion

Hur skulle du beskriva din designstil?

Min designstil skulle jag beskriva som funktionsinspirerad, rå och lite punkig. Jag arbetar mycket med materialbearbetning, som vaxade ytor till exempel, och tittar på hur man som konsument kan fortsätta att bearbeta plagget när man har det i sin ägo. En annan spännande teknik är termokroma pigment, som jag har använt i min senaste kollektion. Termokroma pigment skiftar färg av värme och ger därför upphov till olika mönster på kroppen, beroende på hur man mår och vad man gör. Precis som funktionella detaljer, som jag nämnde tidigare, kan detta bidra till en annan, vidare upplevelse av plagget.


Hur ser framtiden ut? Vad gör du härnäst – och vad gör du om ett år?

Nu närmast ska jag vara med i tävlingen Show Up Fashion Award, som hålls i Borås i november. Sedan håller jag på att organisera de olika delarna av min produktion, och ska bland annat iväg på ett fabriksbesök i Litauen inom kort. Om ett år hoppas jag ha lite mer struktur på hela verksamheten och finnas ute i ett par butiker. Jag har ju i botten en ganska konstnärlig approach till mode och för mig var det väldigt nyttigt att bli nominerad till Swedish Fashion Talents 2017. Det hjälpte mig att förstå branschen på ett annat sätt.


Naemi Gustavsson

Besök Naemi Gustavssons hemsida.

Information om länkar och produkter

Vi samarbetar med Sveriges ledande modebutiker och designers för att ge dig den senaste modeinspirationen. I våra samarbeten händer det ofta att vi får ersättning för det vi skriver eller länkar till så att vi kan utveckla vår tjänst vidare.