MAGAZINE

”En stark koppling i den kreativa delen” – Jenny Hellström om mode och mindfulness

Februari 2018

Mindfulness | mönster

Jenny Hellström är designer, mönsterkonstruktör och mindfulnesscoach. Hon drev under flera år sitt eget klädmärke och har även gett ut två böcker om sömnad, samt flera mönster att sy själv. I den här intervjun får vi bland annat ta del av hennes tankar kring kreativitet, design och inre utforskande.

Jenny Hellström

Hur kom du in på att jobba med just mode?

"Mitt modeintresse började redan när jag var barn. Jag kommer från en liten bruksort och där var mode och kläder ett enkelt och tillgängligt sätt att uttrycka sig på. Dessutom hade jag även både en mamma, en mormor och en farmor som höll på med sömnad, vilket inspirerade och gjorde det väldigt naturligt att börja sy själv. Mode var det enda jag någonsin ville hålla på med. Det fanns liksom inga andra alternativ, och när jag var 19 startade jag också upp mitt eget klädmärke. Dessförinnan hade jag utbildat mig genom en eftergymnasial utbildning samt vid tillskärarakademin i Köpenhamn." 


Berätta lite om din verksamhet idag.

"Mitt eget märke lade jag ned efter 12 år och hade då en stark ambition att börja skriva. Eftersom flera av mina fantastiska före detta klädkunder fortsatte höra av sig och undrade om jag inte hade ett hemligt lager någonstans (vilket jag alltså inte hade) så blev det att jag skrev två syböcker och började ge ut mönster. Sedan har jag alltid haft ett stort intresse för meditation och det har jag tagit tag i och börjat utveckla lite mer under det senaste året. I vår håller jag min tredje kurs i mindfulness och den verksamheten kommer att fortsätta."


Hur skulle du beskriva din design- och klädstil?

"Som designer är jag detaljorienterad samtidigt som jag tycker om att jobba med rena former och linjer. Dessutom väver jag gärna in nostalgiska element och barndomsminnen i mina detaljer och mönster. När jag klär mig själv gör jag det utifrån känslan att bli glad: det kan vara till exempel ett mönster som väcker minnen från när jag var liten eller en härligt flummigt gul t-shirt med något knäppt tryck på. Jag gillar kombinationen av humor och mode – att det inte blir så allvarligt, vilket även har varit viktigt när jag har tagit fram mina kollektioner under årens lopp."


jenny hellström

Du har ett stort intresse för mindfulness och meditation – ser du någon koppling därifrån till modevärlden?

"Jag kanske inte direkt ser en koppling till mode som kulturellt fenomen. Däremot finns det en stark koppling till den kreativa delen. Första gången jag på allvar upplevde ett meditativt tillstånd var faktiskt när jag målade akvarell för första gången, i 14-årsåldern. När man skapar något handlar det mycket om att vara totalt närvarande i nuet, i ett flow. Och det kan man absolut jämföra med ett meditativt tillstånd. Jag har alltid varit intresserad av inre utforskande och mindfulness är en väldigt fin process för detta. I kombination med meditation blir det en helt fantastisk upplevelse."


Vad händer framöver? Vilka är dina nästa projekt?

"Just nu fokuserar jag mycket på mindfulnessdelen av min verksamhet, samtidigt som jag fortsätter att sälja mönster. Det finns faktiskt en speciell Facebookgrupp - jag blir lika generad varje gång jag säger det - där medlemmarna har gemensamt att de enbart syr mina mönster. De träffas ibland och då brukar jag alltid försöka närvara. Det är fantastiskt att se hur samma mönster kan ge så många olika resultat beroende på vem som syr det och den personens inspiration i övrigt. Jag har valt att göra mönstren i pappersform, i motsats till digitalt, eftersom jag upplever att det ger en bättre känsla att kunna hålla i mönstret och ta på det. När jag gav ut mina två böcker tidigare märkte jag att det fanns otroligt många som ville sy. Och sömnad är verkligen ett härligt sätt att konsumera mode på: både kreativt och hållbart."

Information om länkar och produkter

Vi samarbetar med Sveriges ledande modebutiker och designers för att ge dig den senaste modeinspirationen. I våra samarbeten händer det ofta att vi får ersättning för det vi skriver eller länkar till så att vi kan utveckla vår tjänst vidare.