MAGAZINE

Handsydd streetwear i fokus för kändisfavoriten Isabella Idberg

Januari 2018

handsytt | streetwear

Fashionhunt får chansen att prata mode med designer Isabella Idberg, som var en av de nominerade till Swedish Fashion Talents 2015 och vars eleganta streetstyleinfluerade plagg redan har setts på flera internationellt erkända artister, som Neneh Cherry, Laleh och Veronica Maggio.

Isabella Idberg

Vad var det som fick dig att starta ditt eget märke?

"För mig är den kreativa processen väldigt viktig och jag kände att jag inte ville kompromissa med min konstnärliga vision. Därför bestämde jag mig för att köra själv, och se hur det går. Många sitter ju framför datorn och gör det mesta av arbetet, men jag föredrar att utgå från materialen och jobba med dem direkt."


Berätta lite om ditt koncept, alla plagg sys upp på order?

"Ja, precis. Allt sys upp av mig personligen på beställning, så jag har inget lager. En del gör jag till butiker och återförsäljare, men det mesta syr jag upp direkt till slutkunden. På det sättet kan man ju även personalisera plaggen och göra mindre ändringar enligt kundens önskemål. Kollektionerna är inte extremt säsongsbetonade utan tanken är snarare att de går in lite i varandra, och att man kan blanda äldre plagg med de senaste. Många kunder frågar fortfarande efter mina tidigare kollektioner, vilket är jätteroligt."

Isabella Idberg

Hur hämtar du inspiration för din designprocess?

"Jag tycker om att börja med materialen – att beställa hem prover och känna på tygerna. Sedan gillar jag tryck och brukar utgå från ett mönster, och därefter plocka upp färgerna därifrån. Samtidigt funderar jag hela tiden på hur de nya plaggen kan passa ihop med de kollektioner jag redan har. Stilen skulle jag beskriva som sportinspirerad och lyxig. Plagg som ger stor rörelsefrihet. Det sportiga har funnits med hos mig länge: jag har själv alltid hållit på med dans och under min tid i LA, där jag utbildade mig, plockade jag upp delar av den streetkultur som finns där."


Du var en av de nominerade för Swedish Fashion Talents 2015 och har även klätt flera namnkunniga kändisar och artister. Vad har detta betytt för dig och ditt varumärke?

"Att vara med i Swedish Fashion Talents var verkligen ett lyft och en bekräftelse på mitt arbete. Lite som ett kvitto på att det fanns folk som trodde på mig. Sedan är det jätteroligt att jobba med artister och där har jag haft flera bra samarbeten. Jag upplever att plaggen får sitt rätta uttryck på artisterna, som oftast har det självförtroende som krävs för att sticka ut och se coola ut i dem. Det är som att de tar fram den känsla i plaggen som jag siktar på när jag designar dem."


Hur ser du på framtiden? Vad är ditt nästa steg med varumärket?

"Jag satsar på att bygga långsiktigt i små steg och låta det ta den tid som behövs. På sikt hoppas jag självklart ha större spridning och även finnas mer utomlands. Sedan vill jag absolut fortsätta att klä artister och kändisar. Det är verkligen roligt att se att man når ut till rätt personer på det sättet, i och med att de hittar mina plagg. Själva samarbetet i sig kan se lite olika ut: vissa har en ganska klar bild av vad de vill ha, medan andra ger mig mer frihet att skapa något själv. Men det blir mycket specialplagg."

Information om länkar och produkter

Vi samarbetar med Sveriges ledande modebutiker och designers för att ge dig den senaste modeinspirationen. I våra samarbeten händer det ofta att vi får ersättning för det vi skriver eller länkar till så att vi kan utveckla vår tjänst vidare.