MAGAZINE

Bootcut Jeans – “They will get you all eventually”

December 2017

bootcut | jeans

Den utsvängda brallan inspirerades av sjömännen på 1850-talet vars byxor var designade för att utan problem kunna bära just ”boots”. Bootcut jeansens popularitet växte framförallt på grund av dess praktiska egenskaper, inte förvånansvärt med tanke på att jeansen en gång i tiden tillhörde arbetarklassen. Genom åren har dock både jeansen i allmänhet samt bootcut modellen genomgått en anmärkningsvärd resa: från sjömän och cowboys, till flower power eran under 1970-talet, till Hollywood kändisar under början av 2000 talet.

Jag kommer ihåg en tid då jag själv vägrade gå i annat än stuprörsjeans. Det känns som länge sedan, men i ärlighetens namn var det så sent som för ett par år sedan som även jag upptäckte att det fanns andra attraktiva jeansmodeller. 2015 gjorde bootcut jeansen en rejäl comeback då var och varannan modeintresserad kvinna, inklusive mig själv, återigen syntes i bootcut. Året därpå hade även gemene man fallit pladask. Är det inte ganska fantastiskt hur tydligt det är att modet går i cykler? 

Kollage med bootcut jeans

Ett par klassiska bootcut kan du utan problem hitta hos jeanspionjären Levi’s. Även budgetmärken som Zara, H&M och Mango erbjuder flera bootcut varianter i deras höstkollektioner. Hur pass utsvängda dina byxor ska vara är helt upp till dig, alternativ finns för alla!


Den utsvängda byxmodellen blir även allt mer förekommande i andra typer av material. Numera, till skillnad från tidigare, beror dess ökade popularitet sannolikt snarare på hög modegrad än praktiska egenskaper. Bootcut är även smickrande för många kroppar. Det är tydligt hos bland annat Hannalicious for NA KD, Rodebjer, Acne Studios och Wrangler som visar att bootcut byxor fortfarande är ett vinnande koncept. Hos Petra Tungårdens nylanserade klädmärke Adoore ser vi modellen likaså. 


Jeansmodet i år präglas fortsatt av höga midjor och i våras var inkörningsperioden för den ankellånga byxan förbi. När vi går mot kallare tider tenderar dock både kjol- och byxlängd att krypa neråt. Men! Lägg inte undan dina vår- och sommarbyxor för det. Ett enkelt tips är att addera ett par tunna strumpbyxor så håller du dig både varm och snygg i dina ankelkorta byxor. Dessutom är ljusa jeans fortsatt hett i vinter. 


Jag pratade med Linnéa Hedström om bootcut jeans och hennes hetaste hösttips. 


Hur stylear du ett par bootcut jeans på bästa sätt? 

"Ett par bootcut byxor tycker jag gör sig snyggast när dem är helt raka och inte veckar sig. Därför tycker jag att det är snyggt att bära ett par bootcut jeans tillsammans med klackar, gärna med en lite spetsigare tå för att framhäva skorna. Till detta skulle jag matcha en stickad tröja tillsammans med en snygg axelväska. En casual outfit som gör sig väldigt bra till vardags. Skulle jag matcha ett par bootcut byxor till fest skulle jag satsa på att matcha dem tillsammans med en blazer, ett par pumps och en snygg party väska."


VAD ÄR DINA SÄKRA KORT I GARDEROBEN JUST NU? 

"Baskläder! Jag har satsat på att investera i baskläder som har många användningsområden. En favorit just nu är mina kostymbyxor som jag kan matcha på många olika sätt. Jag kan dra på mig en oversize tröja till vardags eller matcha den med en schysst blus till fest. Dem perfekta svarta bootsen är också ett säkert kort."


HAR DU NÅGRA TIPS FÖR HUR MAN KAN PIGGA UPP SINA OUTFITS NU I VINTERMÖRKRET? 

"Till vardags skulle jag säga att man ska våga klä sig i färg, då kommer varje mörk dag bli mer färgstark. Ett annat tips är att byta ut dina sneakers mot ett par svarta högklackade boots. Då känner du dig genast mer uppklädd! Om du är som mig och känner dig absolut finast när du bär svart till fest kan du testa att sätta en färgklick på dina läppar istället, eller bryta av med en färgglad accessoar. Exempelvis ett par vinröda fransörhängen eller en grön väska."


Linnéa Hedströms Blogg: http://www.devote.se/linneahedstrom/

Information om länkar och produkter

Vi samarbetar med Sveriges ledande modebutiker och designers för att ge dig den senaste modeinspirationen. I våra samarbeten händer det ofta att vi får ersättning för det vi skriver eller länkar till så att vi kan utveckla vår tjänst vidare.